Heelern kommer ursprungligen från grevskapet Lancashire i England. Det är en gammal ras från 1400-talet. Det har varit böndernas hund. Den har använts till att fösa kor och fångat råttor och vildkaniner. Den har också använts och används fortfarande till sällskap för hästar. Rasen är även känd för sin trohet mot sin ägare.

Heelern anses vara mycket intelligent och "pratar" gärna, dessutom kan den "skratta" vissa individer mer än andra. Den behöver trots det en fast hand och måste fostras annars tar den saken i egna "tassar". Man säger att heelern passar lika bra i ett pensionärshem som ett tonårshem då den är mycket anpassningsbar. Går bra som sällskapshund, agility, lydnad och även bruks.Helhetsintryck: Heelern är en lågställd hund, kraftig och rörlig arbetshund. Den vallar boskap men har terriens drift för kanin och råttjakt. Heelern är en gladlynt hund som är tillgiven sin ägare.

Huvud: Huvud i proportion till kroppen. Hjässan är flat, bred mellan öronen och avsmalnade mot ögonen som sitter brett isär. Måttligt markerat pannavsats. Nospartiet lika som skallens längd avsmalnade mot nospartiet. Hjässans och nospartiets överlinje är parareell. Läpparna skall var strama.

Ögon: Ögonen skall vara mandelformade, medelstora och mörka. Något ljusare på bruna hundar.

Öron: Lätta tippöron eller ståndöron.

Bett: Saxbett. Kraftiga käkar med perfekt regelbundet bett. Över eller underbett ej önskvärt.

Hals: Halsen skall vara måttligt lång och välansatt i skulderpartiet.

Bål: Bröstkorgen skall vara lång och väl välv. Ländpartiet skall vara kort. Rygglinjen skall vara rak och jämn aldrig sänkt bakom skuldrorna eller sluttande vid korset. Uppskattningsvis är kroppslängden 2 cm. längre än mankhöjden. (mätt från manken till svansroten).

Fram och bakben: Skuldrorna skall vara väl tillbakalagda och armbågarna sluta tätt intill kroppen. Benstommen skall vara kraftig. Mellanhanden tillåter tassarna att vridas lätt utåt, men inte så mycket att de blir veka eller hindrar fria rörelser. Bakbenen skall vara muskulösa med lågt ansatt has. Bakifrån sett skall venen var parallella i så väl rörelse som stående, aldrig hjulbenta eller hastrånga.

Tassar: Tassarna skall var små fasta och ha väl utvecklade trampdynor.

Svans: Svansen skall vara högt ansatt och bäras i en lätt båge över ryggen, den får inte vara hårt ringlad.

Rörelser: Snabba, spänstiga, naturligt fria rörelser.

Hårrem: Beroende på årstiderna varierar pälsen, från en slät, glänsande kort päls till längre päls med man, dock aldrig utstående (strittande). Ej långhårig.

Färg: Svart eller brun med rödbruna tecken på nosparti, kinder och över ögonen,från armbågarna och nedåt, bakbenens insidor och under svansen. Önskvärt med s.k. tum-tecken.Tanfärgen kan avta med åren. Vitt är inte önskvärt, utom en mycket liten bringfläck.

Mankhöjd: Idealhöjden är hane 30 cm, tik 25 cm.« Tillbaka

Copyright © 2006 Kennel Tumlex ~ Webmaster & Design: RmH Consult